ACNE VULGARIS

Lugonja Cosmedics akneAkne predstavljaju jednu od najčešćih dermatoza. Pogađaju oba pola, a javljaju se kod oko 80% adolescenata. Iako se akne povezuju sa početkom puberteta, prve promene se mogu javiti i pre 10. godine života.
Ipak, najčešće se javljaju između 13. i 15. godine, nešto ranije kod devojčica, dok su teži slučajevi češći kod dečaka. Obično se povlače posle 20. godine, ali mogu perzistirati do 30. godine i duže, što se uglavnom viđa kod žena.

Akne se najčešće javljaju na čelu, slepoočnicama, obrazima, nosu i bradi. Ređe se javljaju na koži vrata, ramena, gornjih delova leđa, na grudima i nadlakticama.

Primarna promena se naziva mikrokomedon, odnosno komedon, koji može biti otvoren i zatvoren. Obe promene su neupalnog karaktera. U upalne promene spadaju papule, pustule, upalni čvorovi, apscesi, čijim prskanjem dolazi do formiranja krusti. Kao posledica ovih upalnih promena mogu nastati ciste i ožiljci.

Postoji nekoliko kliničkih oblika akni:

  • Acne comedonica, najblaži oblik bolesti
  • Acne papulopustulosa, srednje težak oblik bolesti
  • Acne nodulocystica i
  • Acne conglobata kao najteži oblik bolesti

Terapija akni zavisi od kliničkog oblika. Kod blažih oblika bolesti primenjuje se samo lokalna terapija (losioni, gelovi, emulzije), dok se kod težih oblika pored lokalne sprovodi i opšta terapija (antibiotici, oralni retinoidi, sulfonski preparati).

U tretmanu akni i ožiljaka od akni primenjujemo i druge procedure kao što su hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, dermalni roler, IPL.

Hemijski pilinzi mogu biti na bazi glikolne, salicilne, mlečne, azelaične , bademske, retinoične, TCA (trihlorsirćetne kiseline) u različitim koncentracijama ili mogu biti mešavine više kiselina manjih koncentracija. U zavisnosti od oblika akni vrši se procena koja vrsta pilinga će biti primenjena.

Mikrodermoabrazija je metod kontrolisanog uklanjanja zadebljalih slojeva kože, koji omogućava bolju cirkulaciju, regulaciju rada lojnih žlezda, ublažavanje ožiljaka i postinflamatornih pigmentacija na koži nastalih kao posledica akni.

Dermalni roler ili kolagen indukciona terapija je namenjen za tretman ožiljno izmenjene kože i postinflamatornih pigmentacija posle izlečenja akni.

IPL (intense pulsed light) se koristi u lečenju upalnih lezija.