DERMAROLLER Kolagen indukciona terapija

Dermaroleri, kao inovacija u svetu kozmetologije, primenjuju se u novije vreme i kod nas. Radi se o tretmanu kojim se postižu veoma dobri rezultati u lečenju raznih vrsta ožiljaka, naročito onih koji su nastali kao posledica težih oblika akni, zatim u tretmanu strija, bora, kao i prvih znakova starenja, hiperpigmentacija, proširenih pora i drugih oštećenja kože.

DERMAROLLER je instrument koji se sastoji od valjka na čijoj površini se nalazi veliki broj hirurških iglica različitog dijametra (0,2 – 2, 5 mm), što zavisi od problema na koži koji se tretira.

dermarolerPre započinjanja tretmana koža mora biti detaljno očišćena, a zatim se laganim pokretima u određenim pravcima rolerom prelazi preko kože (lica ili druge regije). Na ovaj način se stvaraju mikropovrede (tzv. mikroskopski kanali) kože, čime započinje proces regeneracije, kao kod drugih povreda (posekotine, opekotine…). Na ovaj način započinje prirodan proces „samozaceljenja“ kože. Rezultat ovog procesa je formiranje novih kolagenih i elastičnih vlakana.

Ukoliko je potreban tretman sa iglicama većeg promera, pre započinjanja postupka na kožu se nanosi anestetik u obliku krema, koji omogućava da se tretman obavi bez bola, komforno i za pacijenta i za lekara. Posle završene intervencije na kožu se nanose određeni serumi, koji lako prodiru u kožu i pojačavaju efekat rolera. Koža može biti crvena i blago otečena, ali se takve reakcije vrlo brzo povlače.

Osobe koje imaju virusne, bakterijske ili gljivične infekcije na koži ne mogu se tretirati rolerom dok se aktivni proces ne izleči. Virusne bradavice na koži su takođe kontraindikacija.

U zavisnosti od indikacije, intervali tretmana se razlikuju. Uglavnom se ponavljaju svake 3-4 nedelje ukoliko se tretiraju plići ožiljci, fine bore, fotooštećena koža, pigmentacije ili ako nam je cilj rejuvenacija kože. Ukoliko se tretiraju duboki ožiljci i duboke bore, interval se povećava na 4-6 nedelja.

Za postizanje dobrih rezultata neophodno je ponavljanje tretmana, strpljenje i saradnja pacijenta sa lekarom.

DERMAFIX (Mezo pen) je unapređena metoda indukcije kolagena koja omogućava prodor aktivnih supstanci kroz stvorene mikrokanale na koži.

Zahvaljujući specifičnom kvalitetu heksaugaonih atraumatskih iglica, mikrokanali se brzo zatvaraju, a na samom uređaju je moguće kontrolisati dubinu prodora iglica, (0,2-2 mm), kao i brzinu kojom iglice prodiru u kožu. Nanošenje aktivnih supstanci (aminokiseline, polipeptidi, matične ćelije biljaka…) se vrši odmah po otvaranju mikrokanala.

Indikacije za primenu mezopena su brojne: ožiljci od akni, proširene pore, bore, pigmentacije, lifting, strije, alopecija. Broj i učestalost tretmana zavise od indikacije.

Rezultat je stvaranje novog kolagena i restrukturiranje mezodermalnog matriksa.