FILERI

Dermalni fileri su materijali koji se ubrizgavaju u kožu sa ciljem popunjavanja bora, smekšavanja grubih linija lica, podizanja obraza, korekcije ožiljaka i povećanja volumena usana. U savremenoj praksi fileri sa hijaluronskom kiselinom su zauzeli dominantno mesto u odnosu na silikonske i kolagenske filere.

Poznato je da sa starenjem koža počinje gubiti hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožno masno tkivo i elastičnost. Pod uticajem gravitacione sile i konstantnog angažovanja mišića na koži lica se stvaraju bore, lice gubi volumen, usled čega se koža opušta i poprima umoran izgled.

U ordinaciji Lugonja cosmedics koristimo svetski poznate filere Restylane, Teosyal, i Juvederm (3, 4 i Voluma).

RESTYLANE je bistar, proziran, viskozan gel sastavljen od hijaluronske kiseline (HA). Tankim iglama se injektira u kožu, posle čega se hijaluronska kiselina vezuje za velike količine vode i integrira sa okolnim kolagenom. Ovaj proces indukuje stvaranje novog kolagena u koži. Tkivo dobija željeni volumen, čime se obnavljaju konture lica.

Hijaluronska kiselina se u koži razgrađuje na prirodan način do potpune resorpcije. Alergijske reakcije su jako retke, jer ovi fileri nisu životinjskog porekla.

Restylane vital light (12 mg/ml HA) i Restylane vital (20 mg/ml HA) su namenjeni poboljšanju hidrobalansa kože, obnavljanju njene strukture i elastičnosti. Pri tome normalna mimika i prirodan izgled lica ostaju očuvani. Tretiraju se sve regije lica, sa akcentom na zone kod kojih su nastupili najuočljiviji znaci opuštanja i starenja kože.

Najbolji efekti se postižu sa 3 tretmana u razmaku od 2-4 nedelje, a efekti se održavaju oko 6 meseci u odnosu na inicijalni tretman. Sa ponavljanjem tretmana efekti se održavaju i duži vremenski period.

Očekivane reakcije nakon ubrizgavanja su crvenilo, oticanje, bol, svrab, modrice, i osetljivost kože. Ove reakcije spontano prolaze posle nekoliko dana.

TEOSYAL

teosialTEOSYAL First Lines sadrži 20 mg/g HA. Koristi se za ispravljanje blagih linija i površinskih bora, posebno u osetljivim regijama kao što su uglovi očiju (tzv. svračije noge) i perioralna regija (linije iznad gornje usne).

TEOSYAL Global Action sadrži 25 mg/g HA. Koristi se za popunjavanje linearnih nabora kože, blagih i srednje izraženih nazolabijalnih brazdi, perioralnih bora i glabele (regija čela između unutrašnjih ivica obrva). Radi održavanja efekata preporučuje se dopunski tretman nakon 6-9 meseci.

TEOSYAL Deep Lines sadrži 25 mg/g HA. Koristi se za popunjavanje srednje dubokih bora na licu, pre svega nazolabijalnih bora i perioralnih linija. U zavisnosti od dubine bora tretman je potrebno uraditi 1-2 puta, a efekti se održavaju 6-9 meseci.

TEOSYAL Kiss sadrži visoko umreženu HA 25 mg/g pogodnu za tretiranje osetljive regije usana. Ovim filerom se postiže uvećanje volumena usana, popunjavanje uglova, konturisanje i rehidratacija usana. Dopunski tretman se vrši posle 9-12 meseci.

TEOSYAL Redensity (I) je ekskluzivna formula bazirana na HA 15 mg/g u kombinaciji sa 8 aminokiselina, 3 antioksidansa, 2 minerala i 1 vitaminom. Koristi se za popunjavanje bora, ujednačavanje boje kože (prosvetlenje tena), hidrataciju i popravljanje kvaliteta kože sinergističkim dejstvom hijaluronske kiseline, aminokiselina, antioksidanasa, bakra, cinka i vitamina B6. Procedura se sastoji od 3 tretmana, koji se izvode u razmaku od 3 nedelje.

TEOSYAL Redensity (II) Eyes je takođe kombinovana formula na bazi HA 15 mg, aminokiselina, antioksidanasa, minerala i vitamina. Koristi se za regeneraciju i hidrataciju kože osetljive regije oka.

JUVEDERM

JUVEDERM Ultra 3 sadrži umreženu 24 mg/g HA. Koristi se za korigovanje srednje i/ili jače opuštene kože, kao i za definisanje i voluminiziranje usana.

JUVEDERM Ultra 4 sadrži umreženu 24 mg/g HA. Koristi se za korigovanje jače opuštene kože, najupadljivijih bora, voluminiziranje usana i jabučica.

JUVEDERM VOLUMA sadrži umreženu 20 mg/g HA. Koristi se za obnavljanje obima lica.

LUMINERA CRYSTALYS

Crystalys je kalcijum hidroksiapatit na bazi injektabilnog kožnog filera-a, dizajniran da licu povrati volumen i prirodne konture promovisanjem stvaranja i deponovanja prirodnog kolagena, fiziološkog mekog punila tkiva tela. Povoljni efekti Crystalys-a su i neposredni i dugotrajni. Klinički rezultati su evidentni do 2 godine, zavisno od obima ubrizgavanja, svojstva kože i starosti pacijenta.

Kalcijum hidroksiapatit formira skelu koja podržava urastanje fibroblasta, koji su odgovorni za proizvodnju i deponovanje novog kolagena. Degradacija kalcijum hidroksiapatita je sinhrona sa neodeponovanjem kolagena na mestu injektiranja, pružajući trajan, prirodan, mladalački izgled.

Ovim filerom je moguće tretirati nazolabijalne brazde, jagodice, donji deo obraza, marionetske bore, bradu, vilicu, regiju oko usana.