Radiotalasna dermatohirurgija

Ellman

Radiotalasna dermatohirurgija je oblast dermatohirurgije koja nam služi za izvođenje finih intervencija na koži. U našoj ordinaciji koristimo radiotalasni aparat ELLMAN kompanije (Njujork) glavnog proizvođača ovih uređaja. Pomoću visokofrekventnih elektromagnetnih talasa frekvencije 4 MHz postiže se finiji rez od bilo kog skalpera, efikasna hemostaza (zaustavljanje krvavljenja), evidentno brzo nekomplikovano zaceljivanje rane i u potpunosti prihvatljiv estetski rezultat.

Radiotalasna hirurgija je je idealna metoda za odstranjivane benignih tumora na koži dijametra 45 mm, a pri tome se držimo osnovnog principa da promena koju ekscidiramo ne prelazi veličinu od 7 mm.

Sledeći dijagnostički entiteti se kvalifikuju kao kandidati za radiotalasnu hirurgiju:
Keratosis actinica (solarna keratoza), Keratosis seborrhoica, Fibroma molle (meki fibromi, viseće bradavice), Morbus Bowen, Naevus pigmentosus (pigmentni mladeži), Haemangioma (benigni crveni tumor vaskularne geneze), Xanthelasma (nakupine masnih materija), Granuloma pyogenicum, Cysta sebacealis (lojna cista), Syringoma (benigni tumori poreklom od znojnih žlezda), Telangiectasiae (prošireni kapilari), Verrucae (bradavice), Condylomata acuminata (polne bradavice), Mollusca contagiosa, Unguis incarnatus (urasli nokat).

Radiohirurgijom se obezbeđuje biopsijski uzorak tkiva bez oštećenja okolnog tkiva koji je jednako upotrebljiv za PH (patohistološku) analizu kao i pri konvencionalnim operativnim zahvatima. Biopsijski uzorak se može uzeti  omčom u vidu totalne ,,shave” ekscizije i nežnog skulpturisanja tkiva u cilju optimalnog ožiljka odnosno zarastanja rane bez narušavanja estetskog izgleda date regije kože.

Radiohirurgija znači mogućnost tankog sečenja i koagulacije vrhom igle. Predstavlja unapređenu radotalasnu tehnologiju koja obezbeđuje dobru hiruršku kontrolu, visoku preciznost i bezbednost za pacijenta. Visoka frekvencija od 4 MHz minimalizuje rasipanje toplote, a samim tim i celularnu alteraciju odnosno traumatizaciju okolnog tkiva. Beneficije ovog zahvata jesu smanjeni postoperativni diskomfor, poboljšano zarastanje rane, minimalno stvaranje ožiljnog tkiva sto predstavlja prioritet u dermatohirurgiji.

Hirurški zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji gde se anestetik ubrizgava iz šprica sa inzulinskom iglom ili se nanosi raspršivačem. U nekim slučajevima kada su veoma male promene i gde bi davanje anestetika bilo istog intenziteta bola kao sama intervencija orpedeljujemo se za zahvat  bez istog.

radiotalasna dermatohirurgijaSve hirurške specijalnosti u medicini kao što su plastična i rekonstruktivna hirurgija, otorinolaringologija, oftalmologija, vaskularna hirurgija, ortopedija, oralna hirurgija, maksilofacoijalna hirurgija, neurohirurgija, ginekologija, urologija i dermatologija sa malim hirurškim intervencijama, notiraju veliki uspeh sa ovom veoma praktičnom metodom kada za to postoje jasne indikacije.